Månedens rose maj 2020 ‘Arielle‘

Månedens rose maj 2020 ‘Arielle‘

1. maj 2020 Slået fra Af Birthe

Rosen ‘Arielle’ er en tehybrid med store laksefarvede blomster med en diameter på 10 cm. Den er fremstillet af Tantau i 2001.

Rosen er oprindelig dyrket med henblik på afskæring til buketter, så på mange skud sidder der kun 1 blomst, men der forekommer også skud med op til 5 blomster.

Grenene er kraftige og lige og kan nemt bære de store, stolte blomster, der sidder opret. Grenene er næsten uden torne undtagen den nederste del af stænglerne, hvor der sidder store torne med ca. 10 cm’s mellemrum. Arielle kan nå en højde på 2,5 m. Beskæres den hvert år bliver den omkring 70 -100 cm. Væksten minder om Austinrosen ”Queen of Sweden”, men Arielle er kraftigere.

Bladene er flotte, glansfulde og mørkegrønne som passer fint til blomsternes sarte lyserøde farve. Planten er kompakt, selvrensende og dens modstand over for sygdom er over middel. I år med meget stråleplet kan de nederste blade dog blive angrebet og falde af.

Blomsten er som bekendt stor med svag duft. Den er dobbelt med 17-25 kronblade i klassisk form. Knoppen er stor og langstrakt. Ved beskæring gælder, at hvis man beskærer hårdt kommer blomsterne senere, men er store og omvendt for lille beskæring. Jeg har valgt at beskære medium med en højde på ca. 1m. Planten er remonterende, og blomsterne står til temperaturen nærmer sig 0.

En flot og stærk rose, der er fuldt hårdfør i det danske klima.

Tekst og foto Carsten Carlsen