Der kom et spørgsmål: Stråleplet

Der kom et spørgsmål: Stråleplet

14. juli 2020 Slået fra Af Birthe

Kære Ernst Jensen

Efter at have droppet gift for flere år siden og efterfølgende investeret i ”Go Green” bladgødning for at komme strålepletten til livs eller i det mindste for at mindske problemet, så er jeg nu tæt på at kaste håndklædet i ringen.

Jeg har været godt i gang med sprøjteflasken (selvfølgelig må jeg lige afvente tørvejr ind i mellem), men min optimisme er gjort til skamme. Allerede nu har jeg nærmest ”opstammede” roser, fordi jeg selvfølgelig har fjernet angrebne blade. Jeg skal skynde mig at sige, at aldrig har de blomstret så overdådigt som i år (jeg har taget billeder i stor stil), så måske generer svampesygdommen ikke roserne i samme udstrækning som mig.

Hvad vil du råde mig til. Mange af roserne har selvfølgelig affektionsværdi for mig. Men jeg kan desværre se, at de åbenbart smitter hinanden. Så fænomenet breder sig. Kunne det være en løsning at beskære dem kraftigt og i så fald hvornår?

Jeg ville være mere end ked af at droppe roser i haven.


Roserne ved godt at det er ved at være efterår. De bliver lidt forvirrede fordi varmen varer ved om dagen, medens nattemperaturen er ret lav, vi har været nede på to grader. Lyset svinder, og det påvirker roserne, så de ved godt at vinterdvalen nærmer sig. Roserne stopper med at optage næring, der skulle helst ikke være noget tilbage, hvis de har givet sidste gang i midten af juli, og  begynder at trække saften ud af bladene og de saftfyldte stængler, men nogle holder ved lidt længere end andre. Når næringsoptagelsen stopper har roserne ikke længere noget immunforsvar, og så er de et let bytte for svampeangreb. Det er alt sammen en naturlig ting når efteråret nærmer sig, så fortvivl ikke, dine roser skal nok blive flotte igen til sommer. Riv alle de dårlige blade op og smid dem i skraldespanden. Selvom det kan lyde underligt, så ønsker jeg faktisk at vi fik et par nætter med nogle få graders nattefrost. Det virker som et wake up call og får roserne til at indse at de skal gå i  dvale.

Jeg håber jeg har beroliget dig, så du ikke farer ud og begynder at sprøjte nu. Jeg vil nok råde til at vi fremtidig sprøjter forebyggende i begyndelsen af august. Roser er en udfordring.

Mange rosenhilsener Ernst

NB: Billedet er fra redaktørens egen have.