Månedens rose september 2020 ‘Burgundy Ice’

Månedens rose september 2020 ‘Burgundy Ice’

1. september 2020 Slået fra Af Birthe

Denne rose er en meget speciel buketrose, idet den har en purpur/lilla farve på forsiden af kronbladene, men en afdæmpet, mat farve på bagsiden. Desuden er den næsten uden torne. Den er en sport efter den hvide Iceberg rose.

Burgundi Ice er fremavlet af Edger Norman Swane fra Australien, og rosen kom på markedet i 1998. Den når en højde af 1,5m, og er en meget åben busk, med stive oprette stængler. På de unge stængler sidder der små spidse syle, som senere får form af en lille torn. Der er langt mellem tornene, så planten fremtræder, som om den ingen torne har. Bladene er mørke, blanke og sammensatte.

Blomsterne, der har en størrelse på 6-9cm, præsenterer sig fint over løvet. De sidder i små klaser på 4-5 stykker. Kronbladene danner en roset i 3 lag med ca. 25 kronblade, der er hvide i spidsen mod støvfanget. Purpurfarven giver blomsten et næsten fløjlsagtigt præg. Blomsterne har en dejlig duft.

Den er næsten altid i blomst og er fuldt hårdfør og sygdomsresistent. Den er velegnet til afskæring, og kan godt plantes i en stor krukke.

Denne rose er en meget speciel buketrose, idet den har en purpur/lilla farve på forsiden af kronbladene, men en afdæmpet, mat farve på bagsiden. Desuden er den næsten uden torne. Den er en sport efter den hvide Iceberg rose.

Burgundi Ice er fremavlet af Edger Norman Swane fra Australien, og rosen kom på markedet i 1998. Den kan nå en højde af 1,5m men er ofte 50-90 cm. Der er en meget åben busk, med stive oprette stængler. På de unge stængler sidder der små spidse syle, som senere får form af en lille torn. Der er langt mellem tornene, så planten fremtræder, som om den ingen torne har. Bladene er mørke, blanke og sammensatte.

Blomsterne, der har en størrelse på 6-9cm, præsenterer sig fint over løvet. De sidder i små klaser på 4-5 stykker. Kronbladene danner en roset i 3 lag med 20-40 kronblade, der er hvide i spidsen mod støvfanget. Purpurfarven giver blomsten et næsten fløjlsagtigt præg. Blomsterne har en dejlig duft.

Den er næsten altid i blomst og er fuldt hårdfør og sygdomsresistent. Den er velegnet til afskæring, og kan godt plantes i en stor krukke.

Andre handelsnavne:

  • Burgundy Iceberg
  • Kalands Bourdeau
  • Prose

Kilder: Rosenposten, Helpmefind

Tekst Carsten Carlsen Foto: Jens Otto Pedersen