Månedens Rose november 2020

Månedens Rose november 2020

1. november 2020 Slået fra Af Birthe

Tottering–by–Gently

Tottering-by-Gently er en af Austins nyere buskroser udstillet første gang i 2018.

Dens skønhed findes både i den enkle måde, de enkelte blomster præsenterer sig på og det spektakulære indtryk, de skaber, når man ser alle blomsterne på busken. Det virker som små, lysende, gule lys. Holdt i store, åbne buketter folder de gule blomster sig ud, for at afsløre de gyldne støvdragere – lidt mørkere end kronbladene.

Blomsterne visner langsomt, mens nye hele tiden afløser de gamle gennem hele sommeren. Størrelsen er 3-4 cm.

Duften er svag nærmest moskus med friske noter af appelsinskræl.

Tottering-by-Gently er en åben busk med en størrelse på 140×140 cm, måske lidt mindre ifølge hjemmesiden(red) Dens lysegrønne grene og det lidt mørkere løv står godt til de lysegule blomster. Planten er meget sund og vokser hurtigt til fuld størrelse. Væksten er afrundet og rigt forgrenet med meget få torne.

Det eneste problem med Tottering-by-Gently er navnet, som efter min mening er svært at huske. Austin har det jo med at opkalde sine roser efter geografiske steder, historiske personer eller personer fra litteraturen. Planten er navngivet Tottering-by Gently for at fejre 25-årsdagen for Annie Tempests klassiske ugentlige tegneserie, første gang offentliggjort i ”Country Life” magasinet i januar 1993. Tottering-by-Gently beskriver dagliglivet for Dicky and Daffy Tottering og deres familie i Tottering Hall. Ja, så ved man det.

Kilder: https://eu.davidaustinroses.com/products/tottering-by-gently

Handbook of Roses 2018/2019.

Tekst og foto: Carsten Carlsen