Rose og klematis i samme krukke

Rose og klematis i samme krukke

24. juni 2021 Slået fra Af Birthe

Kære Birthe og Ernst,

Jeg har en overdækket altan med sol fra ca. 13 og en stor krukke, hvori jeg gerne vil plante en ‘The Generous Gardener’, som jeg gerne vil gøre det så godt for som muligt og vil derfor gerne bestille RhizoBio hos jer til den. 

Har søgt/spurgt på planteskoler om hvilken jord der er bedst at plante den i og der kommer forskellige svar fra poser med Rosenjord til alm krukkejord iblandet lecanødder. Hvad vil I anbefale?

Kan rosen trives godt med klematis i samme krukke eller skal de helst stå i hver sin ved siden af hinanden, får også forskellige svar.  Håber det er ok at høre jer som eksperter, da den skal have det så godt som muligt. 

Med venlige hilsner,

Mette


Kære Mette

Vi svarer gerne på alle spørgsmål, som alle medlemmer af rosenselskabet kan have glæde af.

’The ‘Generous Gardener’ er en dejlig slyngrose som bliver 2-3 meter høj, og det vil være noget af en udfordring at få plads til den. Min bekymring går også på, hvor meget sol den vil få på grund af overdækningen, for den må nødvendigvis stå ind mod husets mur, hvor du så må lave en form for espalier. Jeg vil ikke anbefale en slyngrose i krukke.  

Der er meget stor forskel på det som forhandles som rosenjord, noget er så dårligt, at plasticsækken har større værdi end indholdet. Jeg anbefaler Osmos og Champosts rosenjord, og Bilkas Claus Dalby krukkejord.

Roser og klematis klæder hinanden, det er vi helt enige om, men rodmæssigt er vi nødt til at holde dem fra hinanden. Når man planter i bedet, planter man altid klematis og rose med 60 cm afstand. Klematissen udvikler sine rødder meget hurtigt, så hvis ikke vi holder en god afstand får rosen ikke en chance, den bliver ganske enkelt kvalt. Altså, i hver sin krukke.

De bedste rosenhilsener

Birthe og Ernst