Skyggetolerante roser

Skyggetolerante roser

1. november 2022 Slået fra Af Birthe

Jeg ville gerne høre, hvilke rosensorter I mener vil blomstre rigest hele sommeren og gerne et godt stykke ind i efteråret på et voksested med begrænset lys (østvendt væg hvor en hæk desværre tager en del lys). Roserne vil vokse op ad et espalier og skulle gerne kunne nå op i mindst 2-2.5m højde. Blomsterne skal helst være røde, men måske er der sorter i andre farver, der klarer sig meget bedre i begrænset lys, så det ville være interessant at høre forslag til både mest skyggetolerante røde rose og mest skyggetolerante rose uden farvebegrænsninger.

Bør jeg plante nu eller til foråret?

Tak & venlig hilsen,
Christian


Kære Christian

Tak for dit spørgsmål til Brevkassen.

For at vi kan give dig et ordentligt svar, vil vi gerne vide følgende: hvor høj er hækken, og hvor langt der er fra hækken og til plantestedet.

Mvh

Ernst


Placering af rose i forhold til hæk

Det er meget lettere at rådgiver, når man som du, sender nogle gode billeder, tak for det.

Hvis ikke der er en speciel grund til at hækken skal være så høj, vil jeg råde til at skære den ned til 1,80 meter. For mig er ’Westerland’ en skøn rose, og hvis den fortsat kunne tilfredsstille jeres behov, ville jeg give den ”et skud ” rootBooster, det vil være med til at give den et helt nyt liv.

”Et skud” rootBooster, er 50 gram, som du skyder ned til rødderne. Se brugsanvisningen og læs mere om rootBooster på www.etlivmedroser.dk

Hvis I vil have en ny, så anbefaler vi, som den eneste på dette sted ’Grand Award’, som er en stedseblomstrende smuk rose, der blomstrer helt fra bunden.


Kære Christian

Hvis du skal lede efter en stor ’Grand Award’ skal du søge hos Laubjergs Planteskole i No, men ’Grand Award’ kan du sagtens plante lige nu som alm. barrodsplante, den får sig sat godt tilrette og den vil gå i gang når foråret kommer. Husk rootBooster. En gammel say lyder sådan:  Alt hvad du planter om efteråret vil gro, men alt hvad du planter i foråret kan gro.

For det meste får roser der står ved væggen, alt for lidt vand. Roser kan ikke spise, de kan kun drikke, derfor er vand så vigtigt. For lidt vand er også lig med for lidt gødning, for lidt gødning er lig med nedsat
immunforsvar, nedsat immunforsvar er lig med sygdomme.

Jeg vil anbefale at du skifter al jorden i plantehullet. Samtidig med at du planter (kan) bør du lægge et drænrør ca. 40 cm ned ved planten, som du vander i, med 10 liter vand tilsat flydende gødning en gang om ugen om sommeren. Det betyder, at rosen sætter sine rødder meget dybt, og skal du på ferie og den ikke får vand, vil den overleve uden skader, i modsætning til, hvis du vander på overfladen, så sætter den rødderne højt og dermed meget mere udsat for udtørring.

Held og lykke med det hele.

De bedste hilsener 🌹

Birthe og Ernst