Kedelige slyngroser

Kedelige slyngroser

27. august 2023 Slået fra Af Birthe

Hej
I har en gang før vejledt mig med en Alchymist og det hjalp.
Nu er det min Coral Dawn. Den er helt afpillet. Er det resultat af tørken i forsommeren? Skal siges at jeg altid er væk i juli. Sprøjter som regel et par gange mos svamp/plet inden afrejse og gøder i april og juni.
Jeg har en også en New Dawn. Der er også meget tør og kedelig i bladvækst, men blomstrer netop i juli når jeg er væk( tja…)

hilsen Johan Larsen


Desværre var der ingen billeder med din mail. Så tag venligst nogle gode billeder, både tæt på og af hele rosen.Fortæl også om hvilken jord rosen vokser i. Så kigger vi på det.

De bedste hilsener Birthe og Ernst


Hej Ernst

Tak for hurtigt svar. Hjemmesiden kan ikke modtage jpeg filer så de kommer her  
Fælles for begge roser er, at det alm havejord, som kun bliver gødet.

Coral dawn m stativet har været skåret ned til det halve

New Dawn er vist 10-12 år.  

Tak igen  kh Johan 


Hej Johan

Tak for billederne, det gør det hele meget nemmere, når vi har noget at se på. Jeg ved godt det er en ringe trøst, men der er rigtig mange slyngroser der ser ud som dine. Efter et mærkeligt forår, hvor temperaturen skifter hele tiden, dernæst en gang tørke og senest storm og blæst ledsaget af piskende regn, det er mere end selv de stærkeste roser kan modstå.

Jeg vil anbefale en tilbageskæring til ca. 175 cm, og ikke mindst, en udtynding, hvor du fjerner nogle af de ældste længdeskud ved basis , eller hvor et nyt skud er dannet. Det vil forhåbentlig give en helt ny vækst, især hvis du allerede gøder første gang i midten af marts.

Roser må aldrig mange vand, især slyngroser, der er plantet op ad en varm mur, er meget udsat. Derfor kan du med fordel grave et drænrør, ca. 50 cm, ned ved rosen. Når du vander i røret, sætter rosen rødderne dybt, så er den ikke så sårbar i tørre perioder.

De bedste hilsener

Birthe og Ernst


Hej Birthe og Ernst
Det giver god meníng. Tak for svaret.

Se min tegning over dit råd. Regner med at det er forstået korrekt…

DBh Johan


Tusind tak for de kyndige svar  

Ville der være noget der taler i mod at fjerne/ beskære toppen af New Dawn  her i sensommeren. Den er 3 1/2 m høj , den skygger for lysindfald og et snefald( hvis det nogensinde sker igen) ville tynge hele toppen og kunne knække grene  
Nogen steder anbefaler de en studsning om efteråret

Tak for svar


JA, det er der helt bestemt. Du må ikke beskære sålænge rosen er aktiv ( i vækst), det du opnår er, at rosen vil skynde sig at sætte nye skud, som ikke når at afmodne, dvs. at overgå fra at være saftspændte til at være træagtige, inden det bliver vinter. Når foråret kommer,  er de kulsorte og ødelagt af frost.

Jeg/vi anbefaler også en studsning eller en lidt grov tilbageskæring, for bl.a. at forhindre afbræk efter snefald , men det må ikke foregå medens rosen er i vækst, så derfor må du først klippe når rosen er gået af vækst, sidst i oktober.

De bedste hilsener Ernst