Månedens rose februar 2024 ‘Bassino’

Månedens rose februar 2024 ‘Bassino’

1. februar 2024 Slået fra Af Birthe

Denne måneds rose er en rigtig lille charmetrold, der vækker begejstring både hos dem der har den i haven, men også hos de mange insekter der med stor fornøjelse besøger den. Bassino er en bunddækkerose der på trods af sin lidenhed ofte vil være en magnet for øjet i de bede den plantes i.

Løvet er flot, stærkt skinnende, mørkegrønt og læderagtigt

Væksten er lav, tæt, bred og krybende. Den kan finde på efter første blomstring at sætte længere skud, men det kan da heldigvis reguleres med en saks. Den kan naturligvis bruges som bunddække, men vil også fungere fint som kantbed, i en krukke eller i et stenbed

Højde og bredde er cirka 40 x 60 cm og hvis man vil have en hurtig og effektiv dækning af bedet, så anbefales det at plante fem pr. m²

Blomsterne er små, tre til fem cm i diameter, stærkt røde og med gult øje og sidder i store klaser. Blomstringen er utrolig rig og varer fra juni og til hen på efteråret, hvor den sætter sine flotte hyben

Kronblade har den fem af og de danner en enkel skålformet blomst

Duft er der ikke meget af men hvis man fanger den, kan den beskrives som lidt krydret 

Sygdomme er, ifølge det kildemateriale jeg har fundet den i, ikke noget den er voldsomt plaget af – og så måske alligevel, se mere under ’forædler’

Hårdførheden skulle være fin. Måske vil det være klogt at dække den lidt til, hvis der er udsigt til en vinter som den vi har haft i 2023-2024

Tilgængeligheden i Danmark er fin og den kan fås både på specialplanteskoler og på rigtig mange lokale planteskoler

Forædler – den blev sendt på markedet i 1988 af forædlingsfirmaet Kordes. Da denne rose ikke var tilgængelig på Kordes hjemmeside valgte undertegnede i januar 2024 at kontakte firmaet. De vendte hurtigt tilbage og oplyste, at de har taget den ud af deres sortiment for ca. fem år siden, da de ikke fandt at den levede op til de krav de stiller til sygdomsresistens i dag. Specielt dens modtagelighed for stråleplet, i hvert fald i det mere fugtige vejr der er i det nordlige Europa, har været afgørende for beslutningen. Det kunne være interessant at høre mere om erfaringerne med dette, så hvis du har, eller har haft, Bassino, så send os gerne en mail med din viden om den

Synonym: I England kendes den som Suffolk

Kilder:

Politikens bog om roser af Mogens N. Olesen og Mette Østergaard, Rosenleksikon af Lars-Åke Gustavsson,

Rosenposten, Classicroses.co.uk og utallige sider på Internettet

Tekst. Henrik Olsen Foto: Alf Andresen