Månedens rose april 2024 ’Dronning Margrethe’

Månedens rose april 2024 ’Dronning Margrethe’

1. april 2024 Slået fra Af Birthe

I anledning af at vores alles ”mor” – Dronning Margrethe – overraskede os ved at abdicere i januar måned, og at hun i april måned har fødselsdag, var det svært at finde en bedre anledning til at genbesøge den dejlige buketrose, der fik hendes navn, da hun fyldte 50 i 1990.

Løvet er mørkegrønt med blanke, skinnende og læderagtige blade.

Væksten er kompakt og busket. Den forgrener sig villigt. 

Højden og bredden er ikke voldsom. Den er 30-50 cm begge veje, hvilket gør den velegnet til krukker eller mindre terrassebede. Så har du en krukke til overs, så kunne det være du skulle prøve at plante Dronning Margrethe i den.

Blomsterne er mere eller mindre fyldte og ofte firedelte. Farven er lys rosa med en antydning af fersken eller elfenben i midten. De er otte til ti cm i diameter, fyldte og bægerformede. Blomsterne sidder i tætte klaser. Den blomstrer kontinuerligt fra Sankt Hans og til frosten sætter ind. Den er velegnet til både afskæring og tørring.

Kronbladene er der 20-40 af, så vores små insekter skal arbejde lidt for at komme ind og finde deres livretter. 

Duften er også dejlig, hvis man altså er til duften af æbler. 

Sygdomme er der ikke mange af. Den kan dog blive angrebet af stråleplet.

Hårdførheden er der ikke udbredt enighed om. Nogle steder oplyses det at den er fuldt hårdfør, mens andre anbefaler at den vinterdækkes.

Tilgængeligheden i Danmark er vist ikke den store udfordring. Den findes på mange planteskoler.

Forædleren er Poulsen Roser der som nævnt sendte den på markedet i 1990, og den indgår i deres ”Palace” kollektion. Det var Dronning Margrethe der selv valgte rosen. Den skulle være fremkommet ved at krydse en unavngiven frøplante med ’Egeskov’.

Anerkendelser har den fået en del af. Poulsen Roser oplister selv ni præmieringer på deres hjemmeside, og det er lande som New Zealand, Tyskland, Holland, Frankrig, Belgien og selvfølgelig Danmark der har honoreret denne fine rose.

Synonymer er der i hvert fald tre af, ’Enchantment’, ‘Queen Margrethe’ og ’Königen Margrethe’.

En idé kunne være at lave et dronningebed – lidt royal har man vel lov at være. Der er en del roser opkaldt efter dronninger, og det kunne, udover den her omtalte, være Dronning Ingrid, Dronning Silvia, Queen Elizabeth, Dronningen af Danmark, Queen of Sweden (Christina), Queen Mother (den engelske) og flere andre. Selvom vores nye Dronning Mary har en rose der hedder Kronprinsesse Mary, så skulle det undre om ikke der er en forædler der finder anledning til at lave en Dronning Mary rose også.

Kilder – bøger:

Blomsternes dronning af Cathrine von Spreckelsen, Aschehoug, 1999

Politikens bog om roser af Mogens N. Olesen og Mette Østergaard 1, udg. 4. coplag 2001

Rosenleksikon af Lars-Åke Gustavsson, Rosinante, 1999

Roser af Gudrun Manell & Bertil K. Johanson

Kilder – Internettet:

Rosenposten, Danmark, HelpMeFind.roses, Poulsen Roser

Tekst: Henrik Olsen, Foto: Ernst Jensen