Månedens rose maj 2024 ’Bobbie James’

Månedens rose maj 2024 ’Bobbie James’

1. maj 2024 Slået fra Af Birthe

En hvid hybrid multiflora slyngrose der kun blomstrer en gang, men så er det også med en sådan overdådighed, at det helt kan tage pusten fra beskueren. Den kan på mange måder minde om en vildrose, bortset fra at blomsterne er større.

Hvis du leder efter, og har pladsen til den, en slyngrose, der er berømt for sin store blomsterrigdom, kraftige vækst og pålidelighed, så skulle du måske give ’Bobbie James’ en chance.

Løvet er mellemgrønt og spidst. Bladene fremstår blanke, sunde at se på og er usædvanligt tætte, så de skaber en naturlig visuel beskyttelsesskærm, som gør den ideel til at skjule eventuelle uheldige elementer i haven eller et hegn. Den får et fint efterårsløv og orangerøde hyben.

Væksten – den er en god klatrer og tillige en kraftig en af slagsen. der producerer usædvanligt store klaser af blomster på den lange buede grene.

Dens torne kan være lange, talrige og ikke så rare at komme i nærkontakt med, jeg har endda set dem beskrevet som direkte ondskabsfulde

Højde og bredde – enkelte steder angives højden til tre meter, men langt de fleste er dog enige om at den nemt kan blive op til ti meter og op til seks meter i bredden. Får den et træ at gro op i, så vil den hurtigt – på samme måde som ’Lykkefund’ – komme til at dominere det, ikke mindst i den periode den blomstrer. Den er fra fem til ti år om at nå sin maksimale størrelse.

Blomsterne er cremehvide og bliver tre til fire cm i diameter. Midten af ​​hver blomst har iøjnefaldende gule støvdragere, der er usædvanligt lyse.

Blomsterne begynder at åbne sig langsomt, og det tager omkring to uger, før alle knopperne åbner sig. Når knopperne har åbnet sig, sidder blomsterne i klaser, der dækker planten fuldstændigt på en sådan måde at blade og grene ikke længere er synlige.

Kronbladene er der 5-10 af hvilket gør den meget insektvenlig, og det kan vi godt lide.

Duften beskrives både som let og stærkt med en sød aroma lidt i retning af moskus og især om aftenen og i de tidlige morgentimer skulle den være markant i haven.

Sygdomme skulle ikke være det store problem. De fleste angiver at den er en sund rose.

Hårdførheden skulle være rigtig god, men for at være på den sikre side, så er det klogt at dække den lidt til om vinteren, i hvert fald i de første år.

Tilgængelighed i Danmark – det er muligt at købe den her i landet. Den findes måske ikke på alle planteskoler men kan dog erhverves på nogle af vores specialplanteskoler.

Forædler var Sunningdale Nurseries i 1961. Austin oplyser at den har været kendt siden 1899, og det er ikke helt utænkeligt. Se mere om navnet på rosen.

Sunningdale Nurseries, der lå i Windlesham i Surrey, England, var i øvrigt ikke nogen helt tilfældig planteskole, idet den blev etableret i et partnerskab mellem Jim Russel og den meget kendte Graham Stuart Thomas, der dog forlod partnerskabet i 1971.

Navnet har den fået af Graham Stuart Thomas, der i 1961 opdagede denne rose, mens han var tilknyttet Sunningdale Nurseries, som en frøplante i haven hos adelsmanden Robert (Bobbie) James (1873-1960) der var død et år tidligere, og hans kone, Lady Serena James (1901-2000), nær Richmond i Yokshire.

Anerkendelser har den i hvert fald fået mindst en af, idet Royal Horticultural Society, RHS, har tildelt den Award of Garden Merit Award, AGM.

Kilder: Rosenposten, David Austin, HelpMeFind.roses

Tekst: Henrik Olsen Foto: Jens-Otto Pedersen