Brevkassen Roser ved sommerhus

Brevkassen Roser ved sommerhus

7. oktober 2020 Slået fra Af Birthe

Ved vores sommerhus er vi igang med overvejelser mht. planter med blomster. Vi kunne godt tænke os nogle klatrerose, stående i højbede som vi selv laver. Rosen skal være hårdfør. Hvilken kan du anbefale og hvor stort skal højbedet være for at rosen ikke tørrer ud.


Når man planter roser ved et sommerhus skal man gøre sig klart, at roser ligesom alle andre vækster skal have vand. Nogle roser kan klare sig med lidt vand, medens andre roser kræver vand med jævne mellemrum.  Jeg vil bestemt fraråde, at plante i højbede, og slet ikke slyngroser, det vil I med stor sandsynlighed kun få ærgrelser af.

Jeg vil anbefale jer at plante direkte i jorden, køb en pose god rosenjord, gerne en der indeholder ler.

Moderne roser, storblomstrede, buketroser og slyngroser, skal I kun plante, hvis I opholder jer hele sommeren i huset, så i er i stand til at gennemvande mindst en gang om ugen.

En rigtig god, men desværre overset gruppe roser, er rugosa hybriderne, de er beslægtet med dem som vi i dagen tale kalder for hybenroser. De er fantastisk robuste og hårdføre, og en ting til, de kræver ikke ret meget vand. De er godt  på vej ind i villahaverne, fordi de er resistente overfor de mest almindelige plantesygdomme.

Der findes rigtig mange forskellige, og jeg vil nævne nogle af dem, som jeg kender særdeles godt. Nogle bliver op til 200 cm, og med en let beskæring, bliver de let endnu højere.

‘F.J.Grootendorst’, dyb rød, 120-150 cm, let duft. Den kaldes også for ‘Nellikerosen’fordi blomsten ligner en nellike. Blomstrer hele sommeren.

‘Hansa’ magenta farvet med store flotte fyldte duften blomster, 150-200 cm, sætter hyben, der er  velegnet til marmelade, danner nye skud og blomstrer hele sommeren. Stor og fyldig busk der er velegnet på  et hjørne til at forhindre hjørne træk.

‘Kordes Robusta’ 120-150 cm, knaldrød med flotte enkle blomster, en rose som naboerne vil lægge mærke til. Blomstrer hele sommeren.

‘Wild Edric’ 120-150 cm, lyserøde meget smukke blomster, en af de få rugosa typer som David                     Austin har lavet.

‘Agnes’ er gul 150-200 cm, meget smuk blomst med kraftig duft. Blomstrer 5-6 uger i højsommeren.

‘Rugelda’ 120-200 cm, den får de smukkeste gule rosen med rødlige chateringer på det yderste af kronbladene. Let duft. Vi har den stående ved vejen, hvor vi parkerer vores trailer. 

De bedste rosenhilsener

Birthe og Ernst