Klitrosens navn

Klitrosens navn

17. oktober 2020 Slået fra Af Birthe

Hej.
Jeg har en meget sejlivet og skøn vildroseart, som jeg tilbage i 1970-erne medbragte fra barndomshjemmet på Sydfyn. Men hvad er det for en rose?
Løvet minder rigtig meget om klitrosens. Blomsterstørrelsen også, men den er meget mere fyldig i rosenblomsten end normal klitrose.
Dens hyben er runde og sorte som klitrosens!


Tak for dit spørgsmål til brevkassen. Det er ret sjovt og dejligt, at du fortæller historien om, at du har bragt rosen med fra dit barndomshjem til din have. En klitrose med en vis alder kan man godt tage et stykke af og flytte.

Det interessante er, at det har man gjort til alle tider, længe før roser blev almindelige i privat haver. Det samme gjorde jeg da jeg skulle anlægge min første have, dvs. jeg tog et øje fra min mors yndlingsrose og okulerede den.

Før roser blev hver mands eje var det kun på herregårde og slotte man havde roser, det er dem vi i dag kalder for historiske roser. De blev ofte store, beskæring kendte man ikke til, og der kunne jo godt brække en gren af i storm, og arbejderne på stedet kunne sagtens finde en plads til en ny rose. Ikke så sjældent møder man også udflytterroser på gamle kirkegårde, en afdød der elskede roser fik en rose med sig på gravstedet. På denne måde er roserne blevet spredt vidt omkring. Mange blev kaldt ved navn efter den person som elskede rosen, jeg har mødt flere, der blev kaldt for ´Bedstes rose´.

Jeg kom vist ud på et sidespor, men jeg kunne ikke lade være med at fortælle historien.

Din egen rose fra klitrosefamilien er ikke så almindelige at finde som udflytterrose, så hvis du har billeder af den, hele busken og nærbillede af blomsten, vil vi meget gerne give et bud på, hvad det evt. kan være.

Tusinde tak for billederne, især de seneste med hyben var til stor hjælp.

Der er en indtil vished grænsende sandsynlighed for,  at din rose hedder ´Double White´.

I alt hvad jeg har kunnet finde af litteratur om rosen, så passer det til beskrivelsen og billederne af din rose.

Den betegnes som en hybrid, Rosa x spinosissima. Den menes at være set første gang i Liverpools botaniske have i 1808.

Peter Beales, afdød engelsk koryfæ, som var en af vor tids største rosenbegavelser, mener der stammer helt tilbage fra 1650.