Månedens rose januar 2021 ‘Lucky’

Månedens rose januar 2021 ‘Lucky’

1. januar 2021 Slået fra Af Birthe

ʻLucky’

ʻLucky’ er her i haven en stor floribundarose med en højde på 2-3 m. Planten har stive opadstræbende grene, så den har et forholdsvis lille omfang på 70 cm. Floribundaroserne er opstået som en krydsning mellem tehybrider og polyantharoser, og det var faktisk Svend Poulsen, der i 1911 fremstillede den første. ʻLucky’ er forædlet af Fryers i England i 2007

Planten er kontinuerligt blomstrende med store klynger af sødt duftende, bleglilla/lyserøde, semidobbelte blomster. De afrundede, 5 cm store blomster sidder på korte stilke. De mange blomsters nektar tiltrækker bier. Den er velegnet som afskåret blomst. Den har små, lyse kugleformede hyben.

Bladene er matte og mørkegrønne med en enkelt takket bladrand. Tornene krummer svagt og sidder ofte parvis på hver side af stænglen. ʻLucky’ er fuldt hårdfør og sygdomsresistent.

Jeg synes planten tager sig bedst ud solitært med 3 planter i en gruppe. Derved kan man se planten fra alle sider og nyde blomsterne. Den skal have lov til at udfolde sig med sparsom beskæring. Men den kan også plantes i baggrunden af et bed og beskæres til en højde på 1 m.

Desværre kan den tilsyneladende ikke skaffes i Danmark i øjeblikket, men kan nemt købes i udlandet.

Kilder:

Torben Thim: Historiske roser

https://www.gardenersworld.com/plants/rosa-lucky/

https://www.classicroses.co.uk/roses/lucky-bush-rose.html

https://www.britishroses.co.uk/acatalog/Lucky.html

HelpMeFind

Tekst: Carsten Carlsen Foto: Carsten Carlsen