Månedens rose september 2021 ‘Jude the Obscure’

Månedens rose september 2021 ‘Jude the Obscure’

1. september 2021 Slået fra Af Birthe

Der er to måder at købe roser på. Man planlægger et bed, tegner det op med snore eller kalk. Tæller, hvor mange roser, der er plads til osv. Den anden måde er, at man er i et havecenter eller på rosentur, og pludselig er der en rose, der bliver er ”must”, så den bliver købt på stedet. Hjemme kommer så problemet: hvor skal man dog få plads til den i forvejen måske overfyldte have. Sådan gik det mig, da jeg købte 3 stk. ‘Jude the Obscure’ for 3 år siden.

Jeg fandt en afkrog af haven, hvor der lige kunne stå 3 ‘Jude the Obscure’ uden at tænke nærmere over, at jorden ikke var behandlet, at der ikke var tilført gødning eller at der i nærheden stod et birketræ, som skyggede og hev alt vandet ud af jorden. I 3 år gik jeg og så, hvordan de mistrivedes og blev mere og mere sølle at se på.

I efteråret kom jeg til den slutning, at enten skulle de smides ud, eller også skulle de have en ny chance et bedre sted. Heldigvis besluttede jeg mig for det sidste og sikke en forskel på rosernes trivsel. De får nu masser af blomster og nye skud, og de stråler i deres sarte abrikos farve, så man ikke kan undgå at lægge mærke til dem. En virkelig seværdig rose.

‘Jude the Obscure’ er en Austinrose fra 1995. Dens sarte, tofarvede lysegul-abrikos farve står godt til det meget lysegrønne løv. Den kan stå som en stor, frodig og opretstående busk med en højde på ca. 150 cm.

Blomsten er kugleformet med en størrelse på 7-10 cm og fyldt med mere end 40 kronblade og meget spredt blomstring. Den har en kraftig, frugtagtig duft, og er næsten altid i blomst fra juni måned. Den skal have fuld sol for at trives. Den er god til at skære af.

Den er fuldt hårdfør (overlevede de første 3 år i min have), og kan vokse i al slags velgødet jord.

Kilder: ”De engelske rose” af David Austin

Tekst: Carsten Carlsen Foto: Jens Otto Pedersen