Mine blade visner

Mine blade visner

17. oktober 2020 Slået fra Af Birthe

Mine blade visner totalt – nedefra og op.
Hvad skyldtes det?


Tak for dit spørgsmål til brevkassen, det er mere aktuelt  i/efter denne sommer end nogensinde før.

Efter en meget mærkelig forsommer i maj, hvor der om dagen, i mange dage var stegende hedt, og ned til 5 -6 minusgrader om natten.

Netop i maj, hvor roserne skal bruge meget næring for at vokse, er de meget  sarte overfor de store udsving, de kan simpelthen ikke finde de ud af det, de bliver stresset. Når roser er stresset går de i stå, og optager ikke næring, det er en rigtig ond cirkel, for når de ikke optager næring, har de ikke noget immunforsvar. Når immunforsvaret forsvinder står alle ”djævle” (svampesygdomme) som stråleplet, rust og meldug, klar til at angribe.

De rosenmennesker der har noget bekæmpelsesmiddel stående, går straks i gang med at sprøjte, så snart angrebet er konstateret. Det viser sig ikke nødvendigvis lige med det samme.

Juli måned var ikke særlig sommerlig, for at sige det pænt. Masser af regn og kulde, med konstant våde blade  mange dage i træk, er ideelle betingelser for især stråleplet.  I denne sommer var angrebene rigtig slemme i alle haver i landet, og selv om der blev sprøjtet kunne man ikke nedkæmpe angrebet, og i august kom strålepletten med fuld kraft.

Når løvet bliver angrebet  af strålepletsvampen viser det sig som små sorte pletter. Det registrer rosen som et angreb på hele planten. Rosens modreaktion er, at lukke af for saft og næring  til det pågældende blad, i et forøg på at minimere skaden, bladet tørrer  ud og falder af.

Det er det der sker med din rose, kønt ser det ikke ud, men vi skal være taknemlige for, at rosen forsvarer sig, ellers ville rosen ende med at dø.

Du kan med fordel læse side 52 og 53 i min bog ’Et liv med roser’.

De bedste rosenhilsener

Birthe og Ernst