Mine roser får ikke nye knopper

Mine roser får ikke nye knopper

24. oktober 2020 Slået fra Af Birthe

Mine nyplantede potteroser (storblomstrende roser) skyder ikke nye knopper. Jeg giver dem gødning og synes selv, jeg passer dem godt. Jorden de er plantet i er lidt hård. Hvad skal jeg gøre? Bare give dem tid indtil næste år og så beskære dem grundigt?


En ting jeg lægger meget vægt på når jeg fortæller om rosendyrkning er, at man skal være omhyggelig i alle processer lige fra begyndelsen. Hvis ikke rosen bliver plantet korrekt som del skal, kan man ikke forlange, at den skal yde sit bedste.

Roser skal plantes med podestedet 5-7 cm under den færdige jordoverflade for at beskytte det mod frosten. Podestedet er det sted, hvorfra grenene vokser ud fra roden, det er det mest sårbare sted på rosen derfor er det vigtig at vi beskytter det.

Er det tung lerjord du planter i, skal du sørge for at grave et godt stor plantehul ,så rødderne har god plads til at udvikle sig fra starten, det er vigtig at jorden i bunden bliver løsnet, så du er sikker på der er et ordentlig dræn i bunden, så rosen ikke står og sopper i vand om vinteren, for det dør den af. For at gøre jorden mindre tung,  kan du blande tre-fire gode spadefulde rosenjord i jorden du planter i.

Du skriver, at roserne ikke sætter nye knopper efter, at du har plantet dem. Roserne skal lige vænne sig til de nye forhold, så du må give dem tid. Når man planter midt i højsommeren er det vigtig at vande jævnligt hele sommeren. Det hjælper ikke at gøde, hvis ikke der vandes. En god ide´ er at lægge et stykke drænrør ned ved rødderne når man planter, så vander man ned i røret, og vandet havner hvor det skal, nemlig ved rosernes rødder.

Du skal have gang i roserne, ellers får du kun ærgrelser af dem, og derfor skal du (måske med venners hjælp) grave roserne op, og plante dem igen, som jeg her har fortalt dig.

Til foråret skærer du grenene tilbage til ca.15 cm 6mm over en udadvendt knop.

Held og lykke med arbejdet. Birthe og Ernst